Suntem în 1963. Dar suntem veniți din viitor și avem cele mai pizdoase super-puteri adunate din toate SF-urile, așa că ne putem mișca rapid, să vedem cîte lucruri importante s-au întîmplat în acel an. Să începem cu Harvey Gantt, primul student negru admis la universitatea Clemson din Carolina de Sud, ultimul stat american care se mai împotrivea integrării negrilor în societate. Continuăm cu o descoperire epocală în special pentru doamne și fițoși: Coca Cola scoate pe piață prima băutură dietetică. La nici cîteva luni, Martin Luther King ține istoricul său discurs (“I have a dream”) pe treptele Lincoln Memorial, în fața unei asistențe record de 250.000 de persoane (cu tot cu neplătitorii de bilete). La sfîrșitul aceluiași an, președintele american John F. Kennedy este asasinat. Nu vă impacientați, i se va întîmpla și lui Martin Luther King după puțină vreme. Tot în ’63 Universitatea Craiova promovează în Divizia A, unde va rămîne pînă în fatidicul an 2005 (huooo, Dinel Staicu!).

Beatleșii cîntau deja împreună de 3 ani, dar nu scoseseră decît două discuri single, Love Me Do / P.S. I Love You și Please Please Me / Ask Me Why. Ei bine, în 1963 a urmat primul album, Please Please Me, album care a stabilit și un mic record, fiind înregistrat aproape integral în numai 15 ore. Albumul avea să facă lumii cunoștință cu sound-ul Beatles, ceva ce nu se mai auzise pînă atunci și care va fi fost copiat fără succes ani de-a rîndul. Dar să citez din All Music Guide: “La decenii de la lansarea albumului, sunetul e încă proaspăt, cover-urile sunt impresionante, iar piesele originale sunt uimitoare.” Eu v-aș propune trei dintre ele:

Please Please Me, melodia care dă titlul albumului, a fost scris de Lennon și McCartney, dar cu o mai mare participare a lui John, care și-a amintit de un cîntec pe care i-l cînta mama sa cînd era copil. La început, cîncecul nu i-a plăcut deloc producătorului George Martin, care insista să-l înlocuiască cu un cover la “How Do You Do It”, piesa lui Mitch Martin. Beatleșii au insistat însă să-și cînte propriile compoziții. Iată ce-a ieșit: http://youtube.com/watch?v=dkjGsG7tpwc .

O altă piesă celebră și cu mare succes în topurile de la acea vreme e prima de pe fața A, I Saw Her Standing There, unul dintre primele cîntece Beatles pe care le-am descoperit, pe un disc de vinil de-acasă, rătăcit undeva între fata dragă a Mădălinei Manole și actorul grăbit al Laurei Stoica. O piesă de rock’n’roll pur compusă în întregime de Paul, în mașină, la întoarcerea acasă de la un concert în Southport. Am găsit varianta cu karaoke, poftiți: http://youtube.com/watch?v=z_VqX73y710 .

În fine, o piesă care-mi place mult, din păcate foarte puțin cunoscută: Misery, una dintre numeroasele piese pe care Beatles le compusese pentru alte formații, dar care a fost refuzată de solista căreia i s-a propus. Așa că cei patru s-au hotărît s-o cînte ei și să o pună și pe album. O puteți asculta aici: http://youtube.com/watch?v=-lIRIKn6DTw&feature=related .