Traian Băsescu a creat nişte monştri. În 5 ani de mandat, preşedintele României a adunat în jurul lui şi a antrenat o armată de pupincurişti fanatici, lipsiţi de nuanţe, fără simţul ridicolului, încrîncenaţi, dezechilibraţi şi incapabili de umor şi autoironie. Asta era pînă de curînd. Acum, de cînd cu filmuleţul cu copilul plesnit, toţi băsescienii au turbat de-a dreptul. Mă uit la televizor şi în ziare, citesc pe bloguri şi mă înspăimînt. Ce se întîmplă cu oamenii ăştia? Cum au involuat la stadiul de australopiteci lipsiţi de obiectivitate şi discernămînt? S-a ajuns la un nivel la care susţinătorii lui Vadim Tudor par nişte mieluşei cu priviri galeşe faţă de armata de maimuţe furioase a lui Traian Băsescu. Şi cel mai grav este că mulţi dintre ei sînt, cică, ziarişti. De fapt au fost ziarişti, odată. Acum sînt nişte gorile hipnotizate şi injectate cu rabie. Să ne înţelegem: să fii anti (de obicei împotriva celor de la putere) este în natura unui jurnalist. Această atitudine anti-putere a şi făcut din presă „cîinele de pază al democraţiei”. Presa pro-Băsescu nu numai că e „de curte”, dar e pur şi simplu incapabilă să-şi critice idolul. Ei bine, exact aici a pierdut Băsescu, care ar fi trebuit să înveţe din lecţia lui Vadim din 2000. Cu trei-patru milioane de fanatici intri în turul doi, dar nu cîştigi alegerile. În faţa atitudinii scandaloase a băsescienilor, nimic altceva decît bunul-simţ îi va face pe neutri să voteze anti.

Pe băseşti îi recunoşti imediat. Invitat întîmplător la Realitatea exact în ziua difuzării mult-discutatei casete, cascadorului Sobi Cseh i-a fost de ajuns să vadă o singură dată filmarea aceea neclară de pe internet (varianta iniţială) pe un monitor aflat, probabil, la cîţiva metri buni, ca să dea un verdict implacabil: „trucaj ordinar”. Haida-de! Nu ţi-a venit cam repede, maestre? De ce nu văd şi eu un singur fan al lui Băsescu care să spună „Da, dom’le, l-a pocnit, asta e. Nu-i frumos, dar eu tot pe el îl votez, că-mi place tipul”?

Să ne închipuim că, atunci cînd Răzvan Dumitrescu i-a zis despre înregistrare în direct pe Realitatea şi i-a arătat filmuleţul, Traian Băsescu s-ar fi scandalizat (cum Turcescu, CTP-ul şi orice om de bun-simţ spun că ar fi fost normal să se întîmple) şi s-ar fi aruncat peste masă, l-ar fi luat de guler pe Dumitrescu şi l-ar fi pocnit cu sete în ochi, apoi şi-ar fi scos penisul şi ar fi urinat pe el. Toate astea, repet, în direct. Facem pariu că şi atunci fanii lui Băsescu ar fi susţinut că este un trucaj al mogulilor? Ori pe mine asta mă înspăimîntă. Nu va mai trece mult şi voi avea coşmaruri cu Andreea Pora şi alţi nebuni din gaşcă.

Fac şi eu un apel mai mult aşa, de formă, la fan(atic)ii lui Băse: oameni buni, opriţi-vă puţin şi uitaţi-vă în oglindă. Iar, pentru jurnaliştii portocalii, să-şi recitească textele din ultimele luni. După ce faceţi asta, veniţi la mine şi spuneţi-mi că nu sînteţi penibili. Cum ar zice Obama sau Tony al lui Blair – „try saying that with a straight face!”