În oceanul maro al posturilor TV de căcat, unul singur începe să se ridice ca… ca ce plm s-o ridica deasupra căcatului, că nu mă pricep la fizică: KANAL D. Acest post făcut din rahat turcesc în curul căruia s-au băgat o grămadă bani (şi ceva piariste cu upgrade-uri, hehe), cel puţin în primul său an de existenţă. De cînd mi-a răsărit pe butonul 8 al telecomenzii mă uit cu o satisfacţie morbidă la această manea eşuată pe plaiurile unde, de obicei, manelele planează în voie, ca nişte pescăruşi negri şi neduşi la şcoală, răhăţindu-se în capul populaţiei pasive. Programul Kanal D-ului se bazează pe trei chestii esenţiale: filmele sub-proaste, emisiunile aranjate şi Vacanţa Mare. Deasupra tuturor pluteşte laitmotivul ţiganului şi a întregii lui familii lexicale (numeroasă, că doar e ţigan: ţigănie, ţigăneală, etc.). Le luăm pe rînd…

Filmele sub-proaste sînt acele filme cu scenariu, regie şi prestaţie actoricească la fel de slabe ca acelea din filmele erotice, dar în care nu vezi ţîţe. Fetelor, voi sînteţi proaste. Dar voi, băieţi, sigur vă amintiţi filmele erotice transmise pe canalele nemţeşti în anii ’90 şi chiar pe acelea de pe posturile româneşti de mai încoace. Neapărat thrillere erotice. Adică genul acelea de thrillere construite în aşa fel încît, la momentul potrivit, unul şi una să şi-o tragă. Atunci îmi murea plua-n mînă gîndindu-mă de ce dracului or avea nevoie de intermezzo-uri lungi şi idioate doar ca să ajungă la o fază timidă de sex cu pula culcată (se mai vedea cîteodată şi-ţi strica tot cheful). Mă întrebam ce retardaţi se mai uită la aşa ceva doar ca să aibă parte de o labă tristă după 2 minute de act sexual simulat, în afară de mine?! Ei, am descoperit pe Kanal D că unii oameni se uită şi la thrillere erotice fără ţîţe, ceea ce este un semn grav pentru rasa umană. Extincţia e aproape şi prostia va fi un factor determinant.

Emisiunile aranjate sînt atît de pe faţă încît bănuiesc că îşi asumă asta. Adică nici măcar fanii Kanal D nu pot fi CHIAR ATÎT de oligofreni încît să nu realizeze că ăia joacă teatru. De fapt fac circ, că dacă ar juca teatru ar fi bine. Doar că, pentru a face un circ cît mai jenant, situaţiile create de scenarişti frizează absurdul, ridicolul, supranaturalul şi mai adăugaţi voi aicea nişte sinonime. Odată mi-am propus să număr pseudo-reality-show-urile astea regizate de pe Kanal D. Imposibil. Cred că sînt mii! De exemplu, e o emisiune care se cheamă „În papuci de vedetă”. Principiul este că o vedetă (sau, în fine, o vacă sau un bou despre care cred fraierii ăia de la Kanal D că este vedetă) face schimb de vieţi, pentru o zi, cu un om normal, din popor. Pînă aici e doar clişeu. Stupiditatea vine la faptul că oamenii cu care omul normal (transformat în vedetă) intră în contact în decursul acelei zile trebuie să pretindă că nu sesizează că, de fapt, ĂLA NU E GUŢĂ, RETARDUL DRACULUI, CI DOAR UN ŢIGAN URMĂRIT DE UN CAMERAMAN CARE NICI MĂCAR NU ADUCE CU GUŢĂ. Asta în condiţiile în care oamenii respectivi ar trebui să-l cunoască pe Guţă, cu care au legături aproape zilnice. Ei, la o emisiune de asta am văzut-o pe Simona Sensual făcînd schimb de vieţi cu o debarasatoare din Cora (nu ştiu exact cine a fost avantajată la afacerea asta, dar mă rog). Şi debarasatoarea a trebuit să participe la o şedinţă foto (se pare că asta face Simona Sensual, deşi mă îndoiesc). Problema era că fata era cam umflăţică, ca să nu zic grasă ca o morsă. Şi, cînd mica orcă s-a dezbrăcat pentru poze, fotograful (chipurile profesionist) a ţinut neapărat să-şi valorifice umorul indiscutabil rostind următorul comentariu: „Ceee-ţi mai place şaorma!”. După replica asta super-profesionistă şi plină de rafinament, m-am aşteptat să facă pozele cu un telefon mobil.

În fine, e Vacanţa Mare. Doar că m-am cam plictisit de scris şi de făcut caracterizări, plus că pe ăştia nici nu merită să-i bagi în seamă, că s-au transformat din mari vedete ale mizeriei de PRO TV în anonimi care se caută pe Google şi se masturbează cînd se găsesc (deci rar). Vă zic doar o chestie pe care am observat-o: pe fundalul scenetelor alea suburbane se aude, cîteodată, muzică clasică. M-am uitat vreo cinci minute ca să înţeleg ce-i cu asocierea asta ciudată, dar n-am găsit o explicaţie satisfăcătoare. La cît de joase erau glumele, nu pot decît să bănuiesc că, la un moment dat, spre sfîrşitul programului, Garcea îşi scotea sexul şi dirija cu el „Eroica” lui Beethoven.