S-a terminat și Mondialul ăsta, motiv de bucurie pentru milioanele de microbiști români cu zero rafinament. Aceștia nu vor mai trebui să-l suporte pe bărbosul sofisticat degustător de vinuri în pauza fiecărui meci, în loc să vadă reluări din prima repriză sau măcar niște amărîte de reclame serioase, la bere și semințe. Cui or fi vrut să se adreseze TVR-ul și băieții de la Mufatlar (sau cine o fi stat în spatele acestei serii horror) cu această popularizare stupidă a vinului bun consumat cu măsură în timpul Campionatului Mondial de Fotbal? În nici un caz conservatorilor care servesc bere, și nici măcar degustătorilor de Babanu alb-șpriț care, săracii, erau învățați de către domnul cu barbă cum să scuture bine paharul de vin și să-l miroasă atent înainte să purceadă la băut. Dar cum să agiți conținutul unui pahar plin ochi, jumătate cu apă minerală, jumătate cu sirop de struguri pastilat, fără să-ți verși în poală bunătate de licoare? Iată o dilemă căreia iubitorii de vin cu fotbal de la noi din țară nu i-au dat de cap. Așa cum nu au aflat nici cum faci să consumi ”unul, maxim două pahare de vin pe zi” și să mai fii în stare apoi, după meci, să te plimbi în penisul gol prin fața musafirilor și să-ți bați nevasta cu biletele pierdute la pariuri, în care ai înfășurat, în prealabil, un făcăleț.

L-am văzut pe bărbos și în pauza ultimului meci de la Mondial, dar fără sonor. Acum regret că nu l-am și ascultat, pentru că sînt foarte curios ce i-a mai rămas de spus despre degustarea vinului după 30 de zile de poponării și pleoscăituri. Dar cel mai mult am regretat că n-am văzut cele mai frumoase momente ale finalei: cele care au urmat imediat după fluierul final al arbitrului. Lacrimile de bucurie ale cîștigătorilor și cele de oftică ale învinșilor, pumnii în gură de pe tunel, flegmele de pe ecusonul arbitrului, și alte atîtea momente magice, toate ratate din cauza celor aproximativ zece minute de publicitate transmise de TVR în cel mai prost moment. Chiar cred că dacă ar fi dat reclamele în oricare zece minute din repriza a doua nu m-aș fi supărat atît de tare. Cam atît au înțeles domnii rămași pe la TVR din fotbal: că e un sport pentru băutorii de vin scump și că ce se întîmplă pe teren imediat după ultimul fluier al unei finale de Campionat Mondial nu contează cîtuși de puțin.

În ritmul ăsta, în timpul Mondialului din Brazilia o să vedem pe TVR reclame la conserve de foie gras, iar, în locul ceremoniei de final, un simpozion drăguț de pictură abstractă.