Zeci de copii de cîteva zile negri de fum, scoși din incubatoarele încinse fără să se audă un scîncet. E de vină sistemul. Etichete de la mînuțe arse și copii amestecați și neidentificabili din cauza arsurilor grave. Sînt de vină directorii spitalelor. Mame smulgîndu-și părul de disperare, neștiind dacă copiii lor sînt cei morți sau cei distruși pe viață. Sînt de vină cei de la putere. Mărturii detaliate ale martorilor oculari, cu figuri de stil și lacrimi de crocodil în ochi. E de vină Băsescu. Specialiști care ne explică ce înseamnă arsuri de gradul 2 și 3 pe 80% din corp la un nou-născut, la care se adaugă 15% arsuri ale căilor respiratorii (sic!). E de vină toată lumea în afară de noi.

Asta s-a întîmplat în presa românească în ultimele două zile. Chiar dacă nu ni s-a arătat nici un bebeluș ars de viu, ne-au fost descriși suficient de bine cît să-i vedem în fața ochilor. Mulțumită bogatului vocabular al jurnaliștilor și-al invitaților lor, toți am visat bebeluși carbonizați. În timp ce pe ecranul Realității TV curgeau imagini cu bebeluși împachetați în pungi ignifuge scoși de pompieri și asistente și mame prăbușite de durere, Mihai Tatulici a precizat că în emisiunea lui, Stradă, școală și spital, a încercat să prevină asemenea tragedii. Mă cac în strada, în școala și în spitalul tău, Tatulici. Vreau să te văd carbonizat. Vreau să arzi de viu în direct, în timp ce Ponta vorbește despre certurile din PSD. Și Oana Stancu să ardă. Și Adrian Ursu. Și penibilul ăla plecat de la voi la Antena 3. Pentru fiecare bebeluș ars, vreau să ardă 50 de ziariști care au vorbit despre acest caz și 5 membri CNA. Să se prăjească deontologii pînă le ies ochii din orbite și le plesnesc ca și cînd ar fi băgați la microunde. Să plouă cu acid sulfuric pe CNA-iștii care stau noaptea cu borcanul de labă să se uite ce televiziune mai arată un milimetru de pulă, ca să-i amendeze a doua zi.

Nu putem să vedem porno la televizor. Pula în pizdă e ceva scandalos și defect. Să ni se prezinte copii arși de vii, în schimb, e un demers jurnalistic.

BONUS: ”Bebelușii urlau de durere și au smuls furtunul cu dinții”, descrie îngrozită Andreea Crețulescu, exact cînd scriu eu rîndurile astea. Ceea ce îi doresc și ei.