Săracul Paler! Ați observat? A devenit post-mortem idolul tuturor gagicilor neajutorate intelectual care vor să pretindă că citesc și, mai rău, că gîndesc. Eu am citit o singură carte de Paler. Slabă. Un fel de Coelho mai prețios și mai fără haz. Dar eram destul de mic cînd am servit-o și tocmai de aia nu-mi puteam explica cu exactitate motivele pentru care ABSOLUT toate pseudointelectualele îl invocă pe Paler drept reper literaro-filosofic absolut. Ei, și azi am lecturat niște citate de Octavian Paler. Știu că nu-i frumos să citești idei de-a gata, dar Paler chiar a fost transformat de domnișoarele de care vă spuneam mai sus în zeul cugetărilor sfertodocte, deci sînt scuzabil. Ia uitați aici, adîncii lu’ tata, ce-a zis Octavijean Paler ăsta:

”Politica nu are principii. Are numai interese.” – Uooooaaaa! Adică, mă-nțelegi, politicienii sînt niște hoți care fură de la populație și nu au nici un principiu!!!

Mă tem de moarte, pentru că nu cred în viaţa de apoi.” – Iooooi! Adică, cum ar veni, Paler se temea de moarte pentru că îi era frică să nu cumva să moară cînd moare!

Nu există fericire de care să-ţi aminteşti fără tristeţe.” – Filosoful Evident lovește din nou! Da, tataie. Știm. Se numește nostalgie. Altceva? Avem!

Unii tac pentru că visează o elocinţă mai profundă decât a cuvintelor. În schimb, alţii tac pentru că nu mai vor să spună nimic. Pentru că nu mai cred în nimic. Nu mai cred în dragoste şi se hotărăsc să nu-i mai pronunţe numele, nu mai cred în fericire şi se hotărăsc să uite de ea.” – Asta e o versiune pentru sfertodocți pretențioși a frazei: unii tac ca să facă pe deștepții și alții tac pentru că-s supărați.

Și acum, cea mai tare: ”Nu dispreţui lucrurile mici; o lumânare poate face oricând ceea ce nu poate face soarele niciodată: să lumineze în întuneric.” HAHAHHAHAHAHAHAHA! AHAHAHAHAHAHAHA! V-ați prins? Paler avea impresia că Soarele luminează PE LUMINĂ. Bine, bine. Știu c-a fost o metaforă trasă de păr. Dar totuși, parcă nici chiar așa. Pe bune, domnu Tavi (și dragi fane ale lui): Soarele chiar e o lumînare care luminează în întuneric. Doar că una mult mai mare. Dacă te îndepărtezi doar un pic de el, gen cîteva sute de milioane de kilometri, vă garantez că veți fi în întuneric și va părea o lumînare. De fapt, nici atît. Bine, pisi?

Și acum, un mesaj al lui Paler pentru fanele lui, rostit într-un moment de maximă sinceritate și luciditate: ”Viaţa ne-a fost dată pentru a o trăi, nu pentru a o gândi.” În fine, un sfat bun. Și-un corolar de la mine: dacă vrei să-ți trăiești viața cu adevărat, nu-ți omorî timpul cu Paler!