„Sunt român chiar dacă îmi asum această identitate în linişte şi sobrietate.” (Lorena Lupu)

Deseori mi se întîmplă să stau așa pe pămînt (adică undeva pe Terra) și să mi se pară că există foarte mulți oameni proști. Fenomen banal și chiar explicabil, din moment ce nenumăratele prostii la care asistăm demonstrează că chiar există mulți proști. Mult mai îngrijorător este că, alteori, stau și mă minunez, dimpotrivă, de cîți deștepți sînt. Și Deștepții sînt mult mai răi!

Deștepții au împînzit internetul. Ei nu sînt nici ceea ce am numi ”inteligenți”, nici ”culți”, și nici măcar nu-s opusul proștilor. Nici pe departe. Ei sînt Deștepți. Ce anume îi face Deștepți? Mimetismul. Cu ajutorul inteligenților (mult mai puțini), Deștepții au reușit să identifice cîteva cutume. Pe internet, cînd n-ai ce face, te apuci să desființezi clișeele, tradițiile și în general chestiile încetățenite. Moare o vedetă și presa face caz? Pac, apar 800 de Deștepți care zic că vedeta a fost oricum de căcat și că aia cu ”despre morți numai de bine” e o prostie. Ascultă toată țara manele? Zdrang, cîteva sute de mii de Deștepți înfierează manelele și pe fanii acestora. Meltenii sărbătoresc Ziua Națională a României? Deștepții sînt acolo să critice impostura cu discursul lor plat, din lemn tare.

Deștepții au înțeles destul de repede că clișeele sînt rele, așa că s-au dedicat cauzei stîrpirii acestora. Din păcate, contribuția lor mediocră e dăunătoare principiului. În mod paradoxal, cînd o turmă de deștepți strigă în gura mare că un obicei e prost, ei tocmai au dat naștere unui obicei prost care anulează bunele intenții ale celor care chiar aveau ceva de spus. Sigur că manelele sînt de căcat, că România e de căcat, că presa e de căcat și că proștii nu-s buni. Dar, dragii mei Deștepți, faptul că voi spuneți asta ne face pe noi să ne ferim să luptăm de partea aparent corectă a baricadei. Pentru că nu există lucru mai rău pe lume decît să fii de acord cu un Deștept. Și uite de aia prevăd o catastrofă: un fel de inversare magnetică a polilor care îi va face pe oamenii care chiar au ceva în cap să asculte manele, să citească tabloide și să fie buni naționaliști. Orice, ORICE numai ca să nu fie considerați Deștepți.