Prima problemă, cînd vine vorba de marijuana (cannabis), este aceea a lipsei de informare și a comunicării între părți. Trăim epoca în care toți cretinii pot scrie pe net și este cumva explicabil că se vor găsi mii de idioți ultrareligioși sau de țărănoi plini de prejudecăți care să evoce pe te-miri-ce bloguri pericolul iminent la care se supun cei care fumează iarbă, o plantă ilegală în România. Pe de altă parte, cei care fumează fie pleacă de la premisa că ceilalți sînt la fel de informați ca ei, fie n-au nici un chef să-i inițieze pe neștiutori, fie sînt reticenți (din teamă sau din lipsă de interes) în a aborda subiectul. Se tem de oameni proști care o să-i judece, de polițiști zeloși care să le facă dosare penale și de reacția părinților cînd vor afla că-s ”niște drogați”. Ei, lăsați că zic eu ce trebuie zis. Celor care fumează iarbă li se va părea că urmează niște banalități. Nu lor vreau să mă adresez. Pe ceilalți îi rog doar să aibă puțintică răbdare și deschidere. Am convingerea că vor afla lucruri noi. Vă vorbește un tip care nu a fumat niciodată țigări, dar fumează ocazional marijuana.

1. Prejudecăți legate de marijuana

a) Marijuana provoacă dependență – FALS. THC-ul nu este o substanță care să dea dependență fizică. Singurul pericol real este că, dacă fumezi iarbă în amestec cu tutun (cum se obișnuiește), riști să devii dependent de nicotină.  Care este într-adevăr o dependență al dracului de nasoală. Dar asta cred că o știți și voi mai bine pentru că, fraieri și de la țară fiind, țigări băgați în voi normal, deși (după cum vom concluziona mai tîrziu) sînt mult mai periculoase decît cannabisul. Cît despre dependența psihică, aia e o labă. Să fim serioși, dependența psihică are un nume încetățenit: hedonism. Da, mare surpriză: de obicei oamenii au tendința să facă lucruri care le plac. Și să repete acțiunea. Dar marijuana nu provoacă mai multă dependență psihică decît, să zicem, merele verzi sau excursiile la munte.

b) Consumul de marijuana este o etapă către consumul de droguri mai puternice – FALS. De fapt nu doar fals, ci de-a dreptul stupid. Este ca și cînd ai spune că dacă bei multă apă minerală riști să te apuci de alcool și să devii dependent. Fiecare drog are efectele lui. Efectele marijuanei și ale cocainei, de exemplu, sînt diametral opuse. Marijuana te moleșește și îți dă o stare senină, de liniște interioară (vezi hipioții), în timp ce cocaina te face hiperenergic și neobosit (vezi-i pe lăbari din cluburile de fițe). Dacă vrei ceva mai puternic decît iarba, poți cel mult să-ți dorești un somnifer. Dar nu asta ar fi ideea (vezi mai jos, punctul 3), deci nici pe somnifere nu vei trece.

c) Marijuana are efecte negative pe termen lung – NEDEMONSTRAT. S-au făcut mii de studii. Nici unul nu a relevat legătura directă între consumul de cannabis și vreo formă de cancer sau orice altă boală (ATENȚIE: vorbesc despre consumul moderat. Nu știu dacă a încercat cineva să fumeze 20 de jointuri pe zi și nici nu cred că e posibil, ținînd cont că efectele unuia durează 2-3 ore. Dacă faci excese, poți să mori și de la apă plată). Cred că nu mai e nevoie să vă spun cam cu cît crește dependența de nicotină riscul apariției cancerului la plămîni sau cît de mișto este să mori (în chinuri groaznice) de această boală care provoacă peste un milion de morți anual. Ah, de efectele nicotinei asupra circulației v-am spus? Țigările cresc presiunea sîngelui și favorizează pomparea de colesterol și grăsimi în sînge. Infarct garantat. Marijuana, pe de altă parte, scade presiunea sîngelui și poate cel mult să-ți răcească puțin extremitățile. Vă puneți niște șosete mai groase și continuați ce făceați. Dacă vreți să vorbim și despre efectele consumului exagerat de alcool, le comparăm și pe alea. Dar nu voi spune eu că țigările și alcoolul sunt mult mai nocive decît iarba. O să v-o spună un doctor cît de curînd.

2. De ce ar trebui legalizată

a) pentru că sutele de mii de copii proști care consumă etnobotanice (majoritatea droguri sintetice și extrem de periculoase chiar pe termen scurt și foarte scurt) merită să aibă o alternativă. Nu spun că puștanii ar trebui să fumeze. Spun doar că oricum o vor face. Și credeți-mă, dragi părinți idioți și politicieni încuiați, că ați prefera să vă știți fiul sau fiica hlizindu-se de la un joint la o petrecere decît să-l găsiți la morgă după ce-a fumat o chestie netestată pe care a luat-o de la colț de stradă și care a costat 5 lei.

b) pentru că ar aduce bani căcălău la buget.

c) pentru că ar provoca pierderi uriașe traficanților.

d) pentru că, odată reglementată, poate fi ținută sub control (gen interzisă la volan, în școli, etc.) mai ușor.

3. Efectele imediate ale fumatului

– în 99% din cazuri, capeți o stare generală de bună dispoziție. În 1% din cazuri devii paranoic și ai atacuri de panică (asta se întîmplă uneori celor care fumează prima oară și sînt speriați de efectele fizice trăite). Rar am auzit cazuri de halucinații.

– ți se ascut simțurile. Berea devine mai amară, sucul mai dulce. Muzica începe să capete alt sens (ți se pare că auzi fiecare instrument în parte). Animal Planet și Nat Geo Wild devin mult mai haioase. Mirosurile sînt și ele mai intense.

– îți amorțește fața/gîtul. Amorțirea gîtului poate produce o senzație ușor neplăcută de dificultate la înghițire. E doar o impresie. Puteți bea apă fără să vă temeți că vă va intra pe gaura greșită.

– ți se face foame (există și un cuvînt pentru senzația de foame post-fumat: munchies). Se tratează cu covrigei și ciocolată.

– îți crește pulsul și ți se răcesc extremitățile;

– am întîlnit / auzit oameni cărora iarba le provoacă senzație de vomă. Unii fumează, totuși, chiar și așa.

– devii mult mai analitic și mai critic (cam ca după consumul de alcool, minus agresivitatea și durerea de cap). Uneori chiar mai hazliu și mai creativ (aș zice eu), chit că nu-i tocmai LSD.

– dormi buștean după și te trezești foarte odihnit, oricît de puțin ai dormi. Fără dureri de cap sau grețuri a doua zi.

Vă las cu un filmuleț despre președinții americani care au recunoscut că fumează iarbă, ca să vedeți cam cît de testat e produsul.