Am primit un mail foarte ciudat zilele trecute. Îl redau integral:

From: oprah_the_whale@oibdb.com
To: andrei.mantog@kamikazeonline.ro

Domnule Andrei Manțog, băi Mantzy,

Mă numesc Oprah și sînt o balenă albastră, actualmente președintele Organizației Internaționale de Balene „Dragoș Bucurenci”. Pentru că vă știu iubitor de animale și, vorba domnului Gică Hagi, o ființă umană în general, mă adresez dumneavoastră pentru a recunoaște: da, noi provocăm cutremurele din Japonia. Trupe de elită de balene albastre atacă faliile oceanice din Marea Japoniei sau Pacific sau ce fosa mea mai e și apa aia mare și se freacă cu spinările de ele pînă le fac să se încalece și să-i scuture pe nenorociții ăia de japonezi.

Să mă explic: japonezii ne vînează în masă încă de hăt, prin secolul XII. Civilizația avansată a pulii! Organizațiile internaționale nu au putut decît să limiteze masacrul, nu să-l și interzică. Și oricum există multe vase-pirat care nu țin cont de reglementări. În vechea dispută cu opozanții acestui tip de barbarism, japonezii invocă diferențele culturale și antropomorfismul emoțional de care dau dovadă ecologiștii care omoară porci. În apărarea noastră, aș vrea să subliniez că măcar voi, românii, omorîți de Crăciun porcii pe care îi creșteți și hrăniți tot voi. Cu ce drept ne omoară puțele astea mici pe noi, un popor pașnic și (după cum sper că puteți observa) inteligent? Vă-ntreb pe dumneavoastră, oameni de pe tot cuprinsul globului care ați criticat atacul nuclear asupra Japoniei din 1945: oare ăla nu a fost antropomorfism emoțional? Nu a fost diferență culturală? Poate așa e tradiția la americani, le place să radă de pe fața pămîntului popoarele idioate care se aliază cu orori ale istoriei ca fasciștii. Era război, era normal, deci, ca americanii să dea cu bomba, nu? Sau vînătoarea se justifică doar atunci cînd nu ești tu victima? Sau poate vrei să-mi amintesc cum erau tratați prizonierii japonezilor în război? Știu, nu-mi spune! Diferență culturală de neînțeles!

În speranța că veți lua la cunoștință poziția noastră și vă veți revizui admirația nejustificată pentru acest popor criminal, vă transmit ultrasunete de pace și scuip în sus pe gaură de trei ori în cinstea dumneavoastră.

PS – am auzit că președintele de onoare al organizației noastre, Dragoș Bucurenci, s-ar arde cu păstruga la nutella. E adevărat? Chiar e poponar?! Asta ne-ar mai lipsi! Doamne Dumnezeule, unde va ajunge lumea asta? CHIAR NU MAI EXISTĂ VALORI?!?!?

PPS – și ce dacă a colaborat cu Securitatea Voiculescu, dom’le?! Ce, nu toți au colaborat? Important e că e om bun! Important e ce va face de acum înainte! De ce vă place să trăiți în trecut?