UPDATE (ca de obicei, mai mulți pe stadionul lui Dinamo decît media lor de spectatori): http://youtu.be/UOZvGknDrK4

Nu-mi pasă de desființarea Craiovei lui Mititelu. Oricum, milioanele de suporteri ale Științei nu mai țineau de mult cu un club cu acel nume afiliat la LPF, FRF, ETC. Clubul respectiv a fost, în ultimii ani, un fel de pretext pentru manifestarea unui sentiment mai presus de regulamente, competiții și clasamente. Ocazional, oltenii se mințeau pe ei înșiși că respectiva societate (patronată, de-a lungul istoriei recente, de tot felul de haioși) e mai mult de-atît. Invariabil, sfîrșeau prin a suferi. În aceste condiții, desființarea Universității Craiova vine ca o ușurare. Iată, o grijă mai puțin. Acum suporterii se pot concentra pe adevărata lor pasiune.

Adevărata Știința nu poate muri din simplul motiv că ea este o stare de spirit împărtășită de foarte mulți oameni. E atît de simplu. Craiova este ca Bitălșii, ca Ford T, ca Stanley Kubrick, ca limba latină, ca filmele mute, etc. O piedică minora ca dispariția nu o poate împiedica să existe bine-mersi în continuare. Dumnezeu există pentru că miliarde de oameni cred asta, nu pentru că ar fi cu adevărat un bătrîn bărbos care-și odihnește curul pe un norișor din te-miri-ce suburbie a Universului.

Cu cîteva excepții în lume (!), suporterii altor echipe nu pot înțelege argumentația de mai sus. Îi cred că nu pricep, sincer. Nici eu nu înțeleg de ce nu am putut niciodată să cînt pînă la sfîrșit imnul Craiovei, în timpul meciurilor. Mereu, la o anumită porțiune de imn (mai devreme în cazurile în care îl cîntam cu tot stadionul, mai tîrziu dacă îl cîntam din fața televizorului), mi se punea un nod în gît. Dacă încercam să continui, totuși, îmi dădeau lacrimile. Imposibil de cîntat de la acel punct, credeți-mă. Am convingerea că nici un suporter al Stelei (sau numiți voi o altă echipă românească) nu a simțit asta vreodată. Bine, am fost nedrept cînd am luat Steaua drept exemplu, că ăia nici nu au imn. Revenind, asta înseamnă să ții cu o echipă de fotbal. Să plîngi cînd îi cînți imnul și nici măcar să nu înțelegi de ce ți se întîmplă asta. Așa ceva nu se poate dezafilia.

Încercați și voi, uite. Dacă puteți cînta pînă la sfîrșit și credeați pînă acum că țineți cu Craiova, alegeți-vă o altă echipă preferată începînd de azi. Vă va fi ușor, cel puțin veți avea scuza că Știința nu mai există: