Comentacii. Sînt o specie aparte.

Simplul fapt de a citi bloguri e jenant. Cum pula mea să citești bloguri? Ce, ești prost? N-ai viață? N-ai treabă? Ai o scuză doar dacă ești corporatist sau lucrezi la stat. Măcar ăia vor să fenteze sistemul și munca, în general. Dar voi, ceilalți? Hai, apăsați x-ul ăla roșu și citiți o carte, vă rog. Sau găsiți o aplicație cu o oglindă în căcatul ăla de Mac sau iPhone și uitați-vă la voi. Ei? Vedeți ceva surprinzător? Daaa! Sînteți oameni! Oameni care citesc jurnalele pe care alți oameni le scriu din plictiseală. Nu e normal, zău!

Asta dacă citiți bloguri. Dacă și comentați frecvent pe bloguri, e tragic. Să te faci cunoscut în lumea online ca comentator e jenant. Denotă nu doar o lipsă de creativitate (majoritatea oamenilor sînt lipsiți de creativitate) ci și o personalitate subdezvoltată. Comentatorii-de-serviciu de pe lîngă blogări sînt ca păsările alea mici care mănîncă dintre dinții crocodililor. Acele păsări (deh, nici nu au un creier foarte mare) nu știu că să trăiești în simbioză cu un animal mai mare nu înseamnă să fii egalul lui. Înseamnă pur și simplu să-l ajuți să-și facă treburile murdare. În cazul crocodililor, să-l speli pe dinți. În cazul blogărilor, să le faci trafic.

Cîteodată mă apucă o milă profundă față de comentaci. Am cunoscut mulți și le cunosc neputința. Majoritatea au ei înșiși bloguri de mîna a patra (care, de obicei, imită jalnic modelele pe care comentează de obicei). Bloguri de care nu a auzit nimeni. Mica lor popularitate (a comentacilor) se datorează exclusiv activității lor de lătrăi pe bloguri (semi)celebre.

Altfel, ce-i drept, se pricep foarte bine la comentat. Anii de parazitare și miile de comentarii i-au transformat în profesioniști. Nu știu să inveteze, dar știu să dea replica scurt și haios. Tot respectul pentru asta. Datorită acestei calități, unii oameni din afara fenomenului îi consideră buni. Și, once in a while, îi invită să facă ei înșiși ceva. Ceva al lor, ceva nou. Dar ei nu pot. Ca să pară inteligenți, au nevoie de un crocodil pe care să-l paraziteze.

Să fie clar, nu mă refer la toți comentatorii de pe bloguri. Doar la aceia care comentează constant pe mai mult de un blog. Mă aștept să nu se poată abține și să comenteze și la acest post. Îi veți recunoaște imediat.

update: lătrăii dețin și tehnologia dedublării. Mi-am permis să le editez comentariile, ca să-i recunoașteți