Sînt un tip destul de cult pentru vîrsta mea. În orice caz, binișor peste medie. Sigur, asta nu înseamnă nimic. Pentru că oamenii de vîrsta mea sînt, în general, foarte inculți. Un singur lucru ne mai salvează: comparația cu ăia de vîrste mai mici. Hahaha, dacă nu știți nici unul de-ăsta, ar trebui să-i vedeți! Those are some stupid mother fuckers!

Revenind la mine (că-s egocentric), nu am pretenția că sînt mai cult decît alții pentru că aș fi fost mai deștept sau c-aș fi avut vreo înclinație înspre mobilarea capului. Aiurea. Explicația e mult mai simplă și mai la îndemînă: internetul a apărut cînd eram eu prin clasa a zecea, poate chiar a unșpea. Sigur, el o fi fost inventat mai timpuriu, dar atunci a apărut la mine acasă. Și la început era cu dial up, deci nu se pune, că nu puteam sta non-stop. Plus că dura 10 minute să se deschidă o poză cu o filipineză mustăcioasă și supraponderală în costum de baie negru dintr-o bucată. Pînă într-a unșpea, deci, (la Motru) aveam doar fotbalu și niște cărți rămase de pe la tata prin bibliotecă. Cinematograful se desființase deja de ani buni, localuri pentru oameni normali nu se inventaseră, iar minele și prostituția nu mă atrăgeau. Deci jucam fotbal (uneori șah) și citeam. Și da, e adevărat că antrenamentul ajută și că repetiția e mama învățăturii. Acum joc fotbal foarte bine și citesc perfect. Ar trebui să mă vedeți citind, zău. Știu cuvinte, parcurg rînduri cu vederea periferică, ce mai, citesc spectaculos.

Am prieteni mai înstăriți care au avut internet dintr-a șaptea. Nasol de ei. Internetul tîmpește. Nu insist, că știți deja mecanismul. Voi înșivă sînteți niște tîmpiți care la ora asta stați pe internet. Cu cît internetul a intervenit mai devreme în viața noastră, cu atît șansele să fim niște dobitoci au crescut. Acum, că s-au inventat laptopurile, internetul fără fir și modemurile portabile, literatura poate foarte bine să se desființeze și la fel și presa scrisă. Pentru că avem ce face și cînd ne căcăm, și cînd mergem cu transportul în comun, și cînd stăm la țară, între căpițe.

Și nu-mi veniți cu povestea aia stupidă că poți să citești și să te culturalizezi dă pă internet. Nu, nu poți. Internetul nu e făcut pentru asta. În primul rînd pentru că se citește mai greu decît pe hîrtie, dar nu e ăsta motivul principal. Adevăratul motiv este că tentațiile sînt prea mari. Să fim sinceri cu noi înșine (noi, ăștia de vîrsta mea și mai bătrîni): dacă într-a opta am fi avut accesul de astăzi la internet, ce-am fi ales oare – să citim Mark Twain sau să ne uităm la filme porno cu negri și adolescente naive? Cam la asta se limitează informațiile pe care îți dorești să le asimilezi de pe internet: ce înseamnă ”dirty Sanchez”? Dai pe Google și începi să te documentezi serios, avid de cunoaștere.