Primul semn că e ceva în neregulă cu tine este atunci cînd proștii încep să spună despre tine că ai fi deștept*. Dar de unde știu ei? Cine le-a spus? Cum și-au dat seama? Și, presupunînd prin absurd că ar avea un instrument infailibil de măsurare a inteligenței, atunci față de cine li se pare lor că sîntem noi, deștepții, deștepți? Față de ei? Mersi!

Pe mine mă fac tot mai mulți cretini ”deștept”, în ultima vreme, așa că-s tot mai îngrijorat. Cel mai neplăcut este că o spun așa, ca pe un soi de consolare. De obicei într-un dialog cu un terț de genul:

X: Ce părere ai despre cutare?
PROSTUL: Meh…
X: Așa rău?
PROSTUL: Mno, e deștept, nimic de zis…

Adică, în traducere liberă: nu are bani, nu are mușchi, nu l-a dat pe Kiss TV, n-are mașină cu tobă modificată, nu se pricepe la înșelăciuni, tac-su nu e nimic, nu am auzit despre el/ea că ar avea o pulă imensă/că ar suge-o fenomenal, nici măcar nu e un bețiv renumit, dar… s-ar părea că îl duce capul. Deși nu ne-am prins încă la ce anume, din moment ce nu a bifat nici o chestie mișto de pe listă. Hm! E deștept, săracul…

Bă, știți ce? Nu mă mai faceți deștept, că mor! Mai ales cînd mă gîndesc că nu sînt. Și că voi nici atît.

* celor mai mulți oameni le place ca proștii să spună despre ei că sînt deștepți. Se simt liderii haitei, uneori chiar încep să aibă impresia că sînt deștepți la modul absolut, general, nu doar prin comparație. Amuzant este că oricine, oricît de prost, va găsi un grup de indivizi suficient de cretini cît să-l considere genial. Ei, oamenii care se simt bine cînd capacitățile intelectuale le sînt apreciate de oameni evident mai proști sînt, la rîndul lor, proști. Încă nu mi-am dat seama cum sînt ăia deștepți, ceea ce bănuiesc că e un semn bun. Sau o fi prost?